Úvod > Kokosové ježe mojej maminy
Kokosové ježe mojej maminy
05.07.2014 14:46
Tento recept si pamätám ešte z detských čias. Hlavne pre to, že sme vždy chceli ježkov obalovať v čokoláde a potom sme boli aj so sestrou zamazané až za ušami. Ježkovia sú ale chuťovo dokonalí, a na to aby sme si na nich pochutnali nemusíme byť deťmi.
CESTO:
100g kryštálového cukru
2 dcl vody
6 žĺtkov
6 bielkov
200g práškového cukru
300g hrubej múky
50g mletých orechov
1/2 bal. prášku do pečiva
POLEVA:
20 PL mlieka
400g práškového cukru
40g kakaa
250g masla
+ strúhaný kokos na obalenie
POSTUP:
1. Do rajničky nasypeme kryštálový cukor, roztopíme ho na karamel a zalejeme 2 dcl vody. Karamel stuhne, a tak počkáme, kým sa znova roztopí. Necháme vychladnúť.
2. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky mixujeme s práškovým cukrom do biela, potom po troške prilievame karamel. Zmiešame dokopy múku s práškom do pečiva, orechmi a postupne primixujeme.
3. Z bielkov ušľaháme sneh a vareškou ho zamiešame do hmoty.
4. Plech si vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Vylejeme doň cesto. Pečieme asi 40 minút pri 180 °C.
5. Keď koláč vytiahneme z rúry, necháme ho na mriežke vychladnúť.
6. Zohrejeme si mlieko, rozmiešame v ňom cukor, kakao a maslo. Necháme zovrieť, ale stále miešame.
7. Koláč nakrájame na kocky, a tieto postupne namáčame zo všetkých strán do polevy a hneď potom do kokosu.
TIP: Kocky cesta namáčajte jemne a nestráčajte ich, pretože sú veľmi jemné. Hotové ježe neukladajte na seba, čokoládová poleva by nasiahla do okolitých kúskov a kokos by sa zafarbil.