Kysnutá škoricová bábovka - Kruták
06.07.2014 22:45Pre milovníkov kysnutých koláčov tu máme malú inováciu. Už ste skúšali kysnutú bábovku? Že ešte nie? Tu máte recept!
INGREDIENCIE:
CESTO:
500g polohrubej múky
2 vajcia
1 PL kryštálového cukru
30g droždia
štipka soli
mlieko podľa potreby
PLNKA:
5 PL rozpusteného masla
škoricový cukor
škorica
hrozienka
POSTUP:
1. Nalejeme si cca 1 dcl mlieka, necháme trochu zohriať aby bolo vlažné, rozputíme v ňom cukorm nadrobíme droždie a môžme poprášiť múkou.
2. Keď kvások vykysne, zo všetkých prísad vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť aspoň 30 minút na teplom mieste.
3. Po vykysnutí cesto vyberieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na 1cm hrubú placku. Potrieme ju rozpusteným maslom, posypeme hojne škoricovým cukrom a škoricou. Podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka.
4. Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Placku zrolujeme ako roládu do valca, stočíme ju do formy na bábovku do tvaru venca a dobre potrieme rozpusteným maslom. Rúru si vyhreme na
180°C, zatiaľ necháme bábovku ešte podkysnúť. Keď sa rúra vyhreje, bábovku do nej vložíme a pečieme 45-50 minút.
TIP: Sledujeme farbu bábovky, ak hnedne príliš rýchlo, zakryjeme ju alobalom.