RECEPT: Oškvarkové pagáče
06.07.2014 11:40Hádam žiadna oslava, svadba či posedenie sa neobíde bez čohosi slaného na zahryznutie. Oškvarkové pagáče sú klasika ktorú má rád asi každý. Horšie je to už možno s dostupnosťou oškvarkov. Ak nebývate na dedine a nemáte prístup k zabíjačkovému sortimentu, skúste obísť pár mäsiarstiev a určite na ne natrafíte.
INGREDIENCIE:
CESTO:
500g hladkej múky
1 vajce
2 čl soli
1/2 čl octu
2 dcl smotany na varenie alebo mlieka (+ podľa potreby na domiesenie)
120g masla
1/2 kocky droždia
1 čl kryštálového cukru
PLNKA:
250 dkg mletých oškvarkov
2PL bravčovej masti
NA POTRETIE:
1 vajce
rasca
POSTUP:
1. Smotanu (mlieko) si zohreme na vlažnú teplotu, zamiešame doň cukor a rozdrobíme droždie. Môžme jemne poprášiť múkou a počkáme, kým kvások vykysne.
2. Zatiaľ si spolu dobre rozmiešame bravčovú masť a oškvarky, podľa potreby osolíme.
3. Múku, vajce, soľ, ocot a zmäknuté maslo zmiešame, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby ešte prilejeme mlieko. Cesto necháme na chladnom mieste kysnúť cca 30 minút.
4. Cesto dáme na pomúčenú dosku a čo najviac rozvaľkáme. Rozotrieme na neho 1/3 oškvarkovej plnky. Cesto preložíme na tretiny, následne vzniknutý pás zase na tretiny. Ak máme cesto menej vyvaľkané, stači aj na polovice. Po 15 minútach cesto znova vyvaľkáme a tento postup opakujeme ešte 2x, vždy po 15 minútach.
5. Po poslednom preložení cesto rozvaľkáme a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou.
(ilustračné foto)
TIP: Ak chcete jednoducho vytvoriť na pagáčoch typické (štvorcové) zárezy, použite pretláčač na zemiaky, ktorý používate na zemiakový majonézový šalát.